Po prvem delu, ki je bil namenjen reinterpretaciji kultnega pogleda izvirnega modela R5, je tu nov pogled v zakulisje Renault direkcije za oblikovanje. Pod žarometi je tokrat François Leboine, direktor za oblikovanje študij in razstavnih prototipov pri Renault. Pojasnjuje, kako uspešno opraviti nalogo retro-futurističnega oblikovanja študije Renault 5 prototipa in z njo postaviti most med preteklostjo in sedanjostjo.

Obujati lepe spomine, vzbujati nasmeške – to je tisto, kar je François Leboine želel doseči z Renault 5 prototipom. Odgovorni za oblikovanje študij in razstavnih prototipov se ozira na razvoj žarometov te študije in nam zaupa, da utelešata vse delo, ki je bilo vloženo v ta avtomobil. Za to je izbral dobro utečeno metodo in se odločil, da nam jo razkrije.

"Če bi moral izbrati en sam element, ki simbolizira delo, ki smo ga opravili na študiji Renault 5 prototip, sta to brez vsakega dvoma prav žarometa."

Izvirni R5 v vseh svojih oblikah kot izhodišče

Pred začetkom kakršnegakoli ustvarjalnega postopka potrebujete snov. Prvi korak, recimo mu analitični, je bil torej pridobivanje arhivskega gradiva za preučitev, razumevanje in razgradnjo izvirnega avtomobila – da bi dojeli njegovo bistvo. Fotografije, risbe izvirnega oblikovalca Michela Bouéja, revije iz tistega časa, prospekti in brošure so omogočile preučevanje mitičnega R5 iz vseh zornih kotov. Primerek, ki ga je posodil muzejski oddelek Renault Classic, je tudi pripomogel k boljšemu razumevanju določenih elementov, kot sta slovita žarometa.

"Resnično smo izkoristili zgodovino Renault in še posebno modela R5, ki je pridobil simpatije ljudi, in ta popolnoma prepoznaven navihan pogled."

Nato so oblikovalci prve osnutke skicirali na papir po vzoru karikaturistov, ki tako poskušajo ujeti značilne poteze obraza. "Skiciranje nam je omogočilo, da smo ujeli temeljne elemente, ki jih je bilo treba ohraniti za reprodukcijo navihanega pogleda izvirnega R5," je pojasnil François Leboine. Nato so se oblikovalci lotili grafične palete, da so določili mere in njihova razmerja, obrise, razdaljo med žarometoma, da do našli izraz, nasmejani pogled R5 iz sedemdesetih let.

Preberite več o metodi spreminjanja ali vračanja v prihodnost.