Skupina Renault je 28. junija 2021 oznanila svojo strategijo za snovanje in proizvodnjo akumulatorjev za električna vozila v Franciji.

Skupina Renault se v okviru svoje strategije za električna vozila povezuje s podjetjem Envision AESC, ki bo v Douaiju do leta 2024 postavilo giga tovarno z zmogljivostjo 9 GWh in ciljem, da ta do leta 2030 doseže 24 GWh. Envision AESC je akumulatorska veja globalnega podjetja za zelene tehnologije Envision Group in bo vložilo do 2 milijardi evrov v proizvodnjo akumulatorjev najnovejše tehnologije, z nizkim ogljičnim odtisom in stroškovno konkurenčnostjo za električne modele, vključno s prihodnjim R5. Envision AESC predvideva, da bo s tem partnerstvom do leta 2030 ustvarjenih 2.500 novih delovnih mest.

Kot dopolnitev sodelovanja z Envision AESC je Skupina Renault podpisala tudi memorandum o soglasju, po katerem bo postala solastnik podjetja Verkor z več kot 20-odstotnim deležem, načrtuje pa tudi vstop v konzorcij, ki je bil leta 2020 oblikovan okrog tega francoskega zagonskega podjetja. Konzorcij namerava rešiti izzive digitalizacije, razogljičenja in okrepitve industrije v Franciji in Evropi v tem sektorju. Skupina Renault in Verkor nameravata skupaj razvijati visoko zmogljive akumulatorje primerne za Renaultova vozila segmenta C in višjih segmentov ter za modele znamke Alpine. Skupaj s konzorcijem bodo pomagali v srednjem roku ustvariti več kot 1.200 neposrednih zaposlitev.

Ta strategija bo Skupini Renault omogočila večjo konkurenčnost in učinkovitost na področju električnih vozil, pospešila bo industrijsko preobrazbo in doseganje njenih ciljev v ekološkem prehodu.

Na fotografiji: sestavljalnica baterij za Twingo E-Tech Electric v Revozu.