V Ljubljani je 7. oktobra 2021 v živo in prek spleta potekala 13. konferenca Inovacija energetike '21. Več kot 20 strokovnjakov iz različnih panog je predstavilo svoje poglede na zeleni prehod.

Slavnostni govornik je bil gospod David Holderbach, predsednik Renaultovega novega podjetja Hyvia. Predstavil je idejo razvoja nove brezogljične mobilnosti lahkih gospodarskih vozil, ki temelji na izrabi vodika. 

Ime HYVIA je sestavljeno iz "HY" za vodik in latinske besede "VIA", ki pomeni cesto, s čimer ponazarja ambicijo po utiranju nove poti k nizkoogljični mobilnosti.

G. Holderbach je pojasnil, kako se zeleni vodik proizvaja, skladišči in nato prek posebnih polnilnih mest uporablja za pogon avtomobilov. Ta mobilnost zelenega vodika zagotavlja:

  • Nič emisij CO2
  • Večji obseg mobilnosti
  • Kratek čas polnjenja.

Ekosistem HYVIA bo vključeval Renaultova lahka gospodarska vozila, opremljena z arhitekturo z dvojno močjo (baterije in gorivne celice + rezervoar za vodik), bencinske črpalke za gorivo/ dobavo vodika brez ogljika, storitve financiranja in vzdrževanja voznih parkov.

Prva tri vozila na gorivno celico, ki jih bo HYVIA ponudila na trgu, bodo izdelana na konstrukcijski osnovi modela Renault Master:

  • Za prevoz blaga: različici furgon in podvozje s kabino za nadgradnje z veliko prostornino.
  • Za prevoz potnikov: različica mestni avtobus.