Zvok smernikov, opozorilnikov za pripenjanje z varnostnim pasom in pomoči za parkiranje itn.: vozniki te zvoke slišijo med vsako vožnjo. So del vsakdanjega življenja. Kljub temu, da se zdijo nepomembni, so v resnici plod temeljitega dela. William Rodriguez, vodja oddelka izkušnje pri Renault Design, nam pojasnjuje izzive in ustvarjalne postopke, ki spremljajo razvoj zvokov v Renaultovih vozilih današnjega in jutrišnjega dne.

Zakaj bi se posebej ukvarjali z zvoki, ki jih je slišati v notranjščini vozila? O katerih zvokih je pravzaprav govora? Kako ti zvoki nastajajo? Tovrstnih vprašanj si ne postavljamo vsak dan, vendar so osrednja pri snovanju celovite izkušnje bivanja v avtomobilu in vožnje z njim in za strokovnjake Design Renault temeljnega pomena. Predvsem za voznikovo dobro razumevanje zvočnih sporočil in opozoril. Poleg tega pa tudi za znamko, ki lahko s tovrstnimi zvočnimi elementi okrepi svojo istovetnost.

"Avtomobil je instrument, ki ga je treba uglasiti. Ustvarja abstraktne zvoke, ki jih je treba spoznati in razumeti. Mi ne skladamo glasbe, mi skrbimo za sporočila z estetskim namenom, ob tem pa upoštevamo in krepimo gensko zasnovo znamke." - William Rodriguez, vodja oddelka izkušnje pri Renault Design